Boyundan Büyük Faydalarıyla Nohut


Nohut deyip sakın geçmeyin!
       Dünyadaki en eski ve en popüler baklagillerden olan nohut’un en yaygın çeşitleri açık kahverengi, siyah, yeşil ve kırmız olmakla birlikte tam 90 çeşit olduğu bilinmektedir. Nerede yediğinize de bağlı olarak nohut fasulyesi, ceci fasulyesi, bengal gramı, mısır bezelyesi olarak ta denilmektedir.
    Mükemmel bir bitki bazlı Protein, lif ve karbonhidrat kaynağıdır. Demir, çinko, magnezyum, folat, ve fosfor ile zengin bir antioksidan ve mineral ile thiamin, rib oflavin, niasin, C vitamini, A, B6, B12 ve K vitamini gibi bir dizi temel vitamin içerir. 


Gelelim Faydalarına
Diyabeti Önler
Nohutlar, sindirimi optimize ederek kan şekeri düzeylerini düzenlemeye yardımcı olan yüksek miktarda çözünebilir lif içerir. Normal insülin ve kan şekeri seviyelerini sağlayarak ve insanların durumu yönetmelerine yardımcı olarak diyabetin gelişmesini önleyebilirler.
Kilo Vermeye Yardımcı Olur
Diyet lifleri ile birlikte yüksek yoğunluktaki besinleriyle kilo vermeye çalışan insanlar için mükemmeldir. Lif, açlık hormonu ile etkileşerek ve bir dereceye kadar serbest kalmasını engelleyerek, vücudun daha uzun süre tokluk hissetmesine yardımcı olur. Besin maddelerinin ve minerallerin karışımı, vücudu enerjili ve aktif tutar, yorgunluk ve sürekli atıştırmayı önler. Nohut başına 270 kaloriye rağmen kalori alımını azaltarak belli bir zaman aç kalmazsınız.
Sindirim Sisteminizi İyileştirir
Yüksek düzeylerde bulunan diyet lif bağırsak hareketlerini düzenli tutarken, iltihap, kramp, şişkinlik ve kabızlığı giderir. Bu da besin sindiriminin emilimini artırabilir ve yemeğinizin besin değerini en iyi şekilde sağladığınızdan emin olabilirsiniz.
Kalp Sağlığınız Artar
Kardiyovasküler sağlık iki farklı şekilde destek alır. Birincisi, yüksek çözünebilir lif seviyeleri, kolesterol seviyelerini dengelemeye yardımcı olur ve ateroskleroz, kalp krizi ve felçlerin önlenmesine yardımcı olur. İkincisi ise içerisindeki tek yağlar, kalbi korumaya ve vücuttaki iltihaplanmayı azaltmaya yardımcı olan yararlı çoklu doymamış yağlar olan omega-3 yağ asitleridir.
İyi Bir Protein Kaynağıdır
Nohutlar, büyüme ve gelişme için gerekli olan proteinlerin yanı sıra vücut boyunca uygun iyileşme ve onarım için önemli bir kaynaktır. Uygun besin alımına sahip olduklarından emin olmak isteyen vejeteryanlar için ideal bir seçenektir.
Zengin Bir Antioksidan Kaynağı
Nohutta bulunan antioksidan bileşikler arasında polifenoller, fıtoutrientler , beta-karoten ve anahtar vitaminler bulunur. Bunlar vücuttaki oksidatif stresi azaltır ve kronik hastalıkları önler. Antioksidanlar, hücresel metabolizmanın tehlikeli yan ürünleri olan serbest radikalleri araştırır, bu da sağlıklı hücrelere mutasyona neden olabilir. Bu antioksidanlar vücudun, kansere, koroner kalp hastalıklarına, sarı nokta hastalığına ve hatta Alzheimer ve Parkinson hastalığı gibi bilişsel bozukluklara karşı korunmasına yardımcı olabilir.
Kemikleri Güçlendirir
Demir, fosfor, magnezyum, bakır ve çinko bakımından zengin olannohut, kemik sağlığı açısından son derece iyidir. Bu minerallerin çoğu, kemik mineral yoğunluğunu iyileştirmek ve osteoporoz gibi yaşa bağlı durumları önlemek için gereklidir.
Genetik Bozuklukları Önler
Folat, özellikle kadınlar için birçok farklı nedenden dolayı önemli bir B-vitamindir. Düşük folat seviyeleri, nöral tüp defektleri ve çocukların doğumu ile ilgili diğer komplikasyonlarla yakından ilişkilidir. Gebelikte diyete folat bakımından zengin nohut eklenmesi bebeğin sağlıklı beslenmesini sağlamak için lezzetli bir yoldur.
Kan Basıncını Korur
Düşük tansiyonu korumanın en önemli yollarından biri, düşük sodyumlu (düşük tuz ) bir diyete gitmektir. Doğal olarak sodyumda düşük olan nohut, yüksek tansiyonu düşürmede yardımcı olur.
Düşük Enflamasyon
Nohutlardaki kolin, vücudun kronik iltihapla savaşma kabiliyetinde hayati bir rol oynayan bir makro besindir. Ayrıca uyku döngüsünü düzenler , kaslardaki hareket aralığını artırır, ayrıca öğrenmeyi ve hafızayı artırır.
Saç Dökülmesini Önler
Yüksek protein ve demir içeriği sayesinde nohutlar saç dökülmesini yaşayanlar için harika bir doğal takviye görevi görebilir. A vitamini ve omega 6 yağ asitleri ile birlikte, B ve E vitaminleri kafa derisi sağlığını geliştirerek kan dolaşımını artırır.
Göz Sağlığını Artırır
A, C ve E vitaminleri gibi iyi bir çinko ve vitamin kaynağı olan nohut düzenli olarak alınırsa görme yeteneğinizi artırabilir
Cilt Bakımı
Nohutta manganez varlığı cildin sağlığını artırır ve kırışıklıkların ve ince çizgilerin oluşumunu körfezde tutar. Esasen manganez, serbest radikallerin zarar verici etkisini tersine çevirerek kırışıklıkları önler. Bu baklagil aynı zamanda, sülfiti ortadan kaldıran ve deri üzerinde detoks etkisi sağlayan molibden elementini de içerir. Folat, çinko ve vitaminler gibi diğer önemli besin maddeleri, cildi esnek ve parlak tutarken UV hasarı ve toksin aşırı yüklenmesini onarır.
Denge Hormonları
Gece terlemeleri, ruh hali değişimleri ve sıcak basmaları gibi menopoz ve menopoz sonrası semptomlara karşı güvenli bir liman olan nohutlar, vücudun doğal dişi hormonu östrojenini taklit eden fitoöstrojenler olarak bilinen bitki hormonlarını içerir. Ayrıca meme kanseri ve osteoporoz gibi kadınları yaygın olarak etkileyen hastalıklara karşı da korurlar.
Cinsel Gücü Arttırır
Doğal bir viagradır. Aç karnına içilen nohudun suyu cinsel gücünüzü arttırır.

Nohut Unuyla da;
•   Kepek için nohut unu ve biraz su ile bir macun yapın. Saç derisine masaj yapın ve yıkaması için yarım saat bekletin.
•     Nohut unu da yağlı, sivilceli ciltler için iyidir. Yüz maskesi yapmak için biraz un ile süt ve gül suyu birleştirin.

Yoğurtlu Nohut Salatası
Faydaları saymakla tükenmeyen nohudu haftada en az bir kere tüketmeliyiz. Ama her zaman nohut yemeği yemek istemeyebiliriz bu yüzden biraz farklı lezzet aramakta fayda var. 
 
Tarifimiz için malzemelerimiz şöyle:
-          1 su bardağı haşlanmış nohut
-          2 su bardağı süzme yoğurt
-          Birkaç tane salatalık turşusu
-          1 çay bardağı haşlanmış süt mısır
-          1 adet kırmızı kapya biber
-          Yarım çay bardağı mayonez(isteğe göre)
-          Sarımsak, tuz, nane, dereotu

Tarifimizin yapılışı:
Öncelikle yoğurdu sulandırıp içine sarımsaklarımızı ince ince doğrayalım ya da tamamen ezelim. Üzerine haşlanmış nohudu ve mısırları ekleyelim. Kırmızı kapya biberi ve salatalık turşularını ince ince doğrayıp yoğurdun içine ekleyelim. En son olarak mayonez, tuz, nane ve dereotunu ekleyip güzelce karıştıralım. Eğer istersek biraz zeytinyağı koyabiliriz. Bu güzel ve bir o kadar da sağlıklı tarifimiz yemek için hazırdır. Afiyet olsun.



Yorumlar

  1. Top 4 matchpoint.com - updated 2021 matchpoint odds
    Get your correct score score today. This is a good score today to play. 카지노사이트 If you or someone you 퍼스트카지노 know has scored a goal in your past match, matchpoint please send

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Amaç'ı Tamamlayan Kitap Hız Kitabı

Ticarette Konteyner İle İlgili Herşey

Bitkilerinizdeki Zararlı Haşereler İçin Yararlı Böcekler